Schładzarka (zamrażarka) szokowa Y2-14 producenta Mercatus - całkowicie tworzona z wysokiej jakości stali nierdzewnej.gwarantuje prędkie i jednolite schładzanie i zamrażanie potraw. Jednorazowo pomieści 14 pojemników GN 1/1 o maksymalnej głębokości 6,5 cm. Innowacyjne sterowanie elektroniczne z instynktownym menu i łatwą nawigacją.
Chłodziarka ma dwa cykle pracy:
- chłodzenie szokowe - zakres temp. Od +70ºC do +3ºC; czas trwania 90 minut
- zamrażanie szokowe - zakres temp. Od +70ºC do -18ºC; czas trwania 240 minut
automatyczny sygnał zakończenia wybranego cyklu. Po skończeniu procesu urządzenie pracuje jako schładzarka albo zamrażarka utrzymując końcową temperaturę procesu.
Schładzarko-zamrażarka szokowa Mercatus ma 4 programy:
- łagodne schładzanie
- gwałtowne schładzanie
- łagodne zamrażanie
- gwałtowne zamrażanie
jednocześnie istnieje możliwość indywidualnej zmiany ustawień, co umożliwia przypasowanie parametrów pracy urządzenia do własnych potrzeb użytkownika.
Świeżo przygotowane, naturalne produkty żywnościowe zawierają bakterie, które w dobrych warunkach (odpowiednia temperatura i wilgotność) namnażają się. Najgroźniejsze są w przedziale temperatury od +35º do +65ºC. Schładzanie szokowe oznacza zmniejszanie temperatury towaru z +7ºC do +3ºC w najkrótszym realnym czasie, nie dłuższym niżeli 90 minut.
Dla przykładu potrawy schłodzone poprzez 90 min, przy zachowaniu zasad szybkiego schładzania i temperatury przechowywania, mogą być przechowywane 4 - 5 dni. Czas przechowywania można wydłużyć nawet do kilku miesięcy jeżeli potrawę po schłodzeniu zamrozimy.
Schładzanie i zamrażanie szokowe - proces szybkiej redukcji temperatury potraw; produktywnie uniemożliwia namnażaniu się bakterii wywołujących psucie potraw, a także utracie z nich wody, co jest głównym problemem przy klasycznym, powolnym stygnięciu jedzenia. Potrawy schładzane szokowo zachowują pełne atrybuty - nie tracą smaku, nie rozwarstwiają się.
Schładzanie szokowe:
- wspomaga proces przygotowywania pokaźnej ilości potraw - po zregenerowaniu w piecu konwekcyjno-parowym smakują tak, jakby były sporządzone na świeżo
- zapewnia wydłużoną nawet do kilkunastu dni przydatność do spożycia
- usprawnia przechowywanie - gotowe zmrożone potrawy łatwiej zmieścić w np. Szafie mroźniczej
Schładzarka szokowa współpracuje znakomicie z pakowarką próżniową i piecem konwekcyjno-parowym, wspomagając przechowywanie gotowych potraw z zachowaniem ich pełnej przydatności do spożycia.
Uwaga:
Urządzenie sprzedawane bez pojemników GN.