Ryżowar to fachowy sprzęt gastronomiczny służący do gotowania każdego typu ryżu i utrzymywania go w stosownej temperaturze. Wykorzystywany jest w całej branży HoReCa. Model RCRK-10A od Royal Catering eksponuje się spomiędzy innych tego typu produktów przystępnych na rynku bardzo spora objętością (23 l). Zda egzamin nie tylko w restauracjach, ale i stołówkach, bufetach, kantynach i innych miejscach zbiorowego żywienia. Oferowane urządzenie do gotowania ryżu sprawdzi się jeszcze podczas obróbki cieplnej warzyw, owoców morza, jajek itp. Samoczynne ustawiania czasu, a także mocy powoduje, że sprzęt od Royal Catering bezbłędnie dobierze atrybuty gotowania do ilości ryżu. W ten sposób z łatwością przygotuje się ryż na sypko, który nie będzie ani rozgotowany, ani niedogotowany. Podtrzymywanie ciepła jest szczególnie przydatne, kiedy ryż nie może być wykorzystany od razu po jego przygotowaniu. Urządzenie do gotowania ryżu, znajdujące się w tym trybie, jedynie delikatnie podgrzewa. Funkcja automatycznego przechodzenia w stan podgrzewania załącza się po zakończeniu gotowania. Takie rozwiązanie powoduje, iż ryż się nie przypala i jednocześnie nie stygnie zbyt szybko. Model RCRK-10A pozwala zachować odpowiednią twardość ziaren. Obszerna wydajność jest zasługą pojemnego zbiornika, który jednorazowo gromadzi 6 kg bezkompromisowego ryżu. To ok. 80 porcji (przyjmując, że jedna porcja wynosi 75 g). Sprzęt od Royal Catering stanowi wspaniałe rozwiązane dla lokali gastronomicznych, gdzie regularnie serwuje się np. Risotto, burrito, gołąbki i inne dania na bazie ugotowanego ryżu. Wewnętrzny pojemnik w oferowanym warniku do ryżu produkowano z aluminium. Materiał ten sprawia, iż gotowane ziarna nie przywierają do dna i nie przypalają się. Po skończonej pracy pojemnik z łatwością umyć. Uchwyty, w jakie wyposażony został opisywany ryżowar, sprawne przenoszenie garnka. Dzięki cieplnej izolacji bezpośredni kontakt z uchwytami jest całkowicie bezpieczny, także podczas działania urządzenia. Prosta obsługa – automatem do ryżu steruje się za pomocą jednego przycisku. Pozwala on włączyć i wyłączyć sprzęt gastronomiczny i ustawić tryb gotowania lub podtrzymywania ciepła. Ryżowar od Royal Catering jest instynktowną maszyną, która stanie na wysokości zadania w profesjonalnych kuchniach.funkcjonalne akcesoria, załączone do modelu RCRK-10A, umożliwiają udoskonaloną organizację pracy. W skład proponowanego zestawu wchodzi łyżka do mieszania i miarka do starannego odmierzania porcji ryżu. Niemiecka firma Royal Catering stworzyła urządzenie do gotowania każdej odmiany ryżu: białej, brązowej, długoziarnistej itp. Model RCRK-10A znamionuje się potężną, jednostajną konstrukcją i największą na rynku pojemnością. Nadaje się do restauracji (zwłaszcza włoskich i azjatyckich), stołówek, bistr i wielu innych miejsc. Ryż z opisywanego wolnowaru ma znakomitą, sypką konsystencję.